Relatiegeschenken als marketingstrategie

Relatiegeschenken

Bij relatiegeschenken moet je misschien denken aan: wat geef ik mijn geliefde? Maar eigenlijk is dat ook zo: wat gééf je jouw geliefde? En op welke manier ga je na wat het perfecte cadeautje is? Je bedenkt wat voor persoon hij/zij is, waarom hij/zij bij jou is en wat maakt dat dit geschenk hem/haar een lach op zijn/haar gezicht brengt. Veel gedoe, maar relatiegeschenken kunnen een grote positieve invloed hebben op jullie relatie. Eigenlijk werkt dat in de bedrijvenwereld ook zo.

Relatiegeschenk voor naamsbekendheid

Als je eenmaal hebt bedacht welke geschenken je wilt gebruiken als marketingstrategie, is het erna zaak na te gaan waarvoor je het wil inzetten. Zo kun je relatiegeschenken gebruiken op beurzen of als promotiemateriaal, maar ook voor de naamsbekendheid.

Ga eens na: tegenwoordig krijg je niet meer in alle winkels een tasje. Voor plastic tasjes moet je zelfs betalen. Het gaat er natuurlijk om dat het verantwoord wordt voor het milieu, en mensen eindelijk eens gaan bedenken zelf hun (plastic) tasjes mee te nemen. Dit is een stap in de goede richting voor het milieu en een pluspunt per bedrijf als je denkt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Maar het heeft ook een keerzijde: minder tasjes kan minder naamsbekendheid betekenen. Hoe minder mensen tasjes van de winkel waar je hebt geshopt meenemen, hoe minder het logo naar voren komt van JOUW winkel! Sterker nog: mensen die hun eigen tasjes meenemen, nemen misschien tasjes mee van de concurrent. Dat wil je niet hebben. Waar het natuurlijk om gaat is dat relatiegeschenken een positieve verandering kunnen ontwikkelen rondom de naamsbekendheid.

Relatiegeschenken worden bewaard

Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de mensen die relatiegeschenken in ontvangst hebben genomen, de relatiegeschenken na twee jaar nog hebben! Iedere keer als ze de relatiegeschenken zien, worden ze dus herinnerd aan het bedrijf van wie ze het hebben gekregen.

Je ziet ook vaak bedrukte pennen of mokken met het logo van het bedrijf. Pennen en mokken zijn handig, het zijn gebruiksvoorwerpen. Dus waarom zou je ze weggooien? Omdat er iets op staat? Natuurlijk niet. Mensen houden dit soort voorwerpen tot ze stuk zijn of kwijt. Andere mensen zien de relatiegeschenken en zoeken mogelijk het bedrijf op. Deze manier van klantrelaties opbouwen is heel vriendelijk, niet agressief en doordacht.

Men voelt zich gevleid als ze wat krijgen. Het is geen dure marketingstrategie, en door relatiegeschenken aan te bieden zijn mensen (mogelijk klanten) snel tevreden.