Lekkere tips voor koken op de Kamado

Kamado

Eigenlijk is het heel simpel: dat wat je in de keuken kookt, kun je ook klaarmaken op de Kamado. De smaak zal flink anders zijn door het gebruik van houtskool. Ik ga er tenminste van uit dat je in je keuken niet op houtskool kookt. Sowieso geeft buiten koken en eten een andere ervaring. Je eet ook gemakkelijk meer dan wanneer je aan de eetkamertafel of op de bank voor de televisie zit. Want buiten eten en koken op de Kamado is een echt sociaal gebeuren.

Maak koken op de Kamado nóg leuker

Zorg dat je binnen alle voorwerk al hebt gedaan. Alles gesneden, spiezen gemaakt, salades geregeld en flesjes saus geleegd in leuke bakjes. Dat scheelt een hoop gedoe wanneer je eenmaal naar buiten gaat. Je kunt dan gelijk beginnen met koken op de Kamado. Of bakken natuurlijk. Of grillen, stoven, roken, net wat jij wilt. Wanneer jij de chef van de dag bent, zorg er dan goed voor dat je Kamado op een stevige ondergrond staat. Nu is het nogal een gewicht, dus omvallen zal ‘ie niet zomaar, maar waterpas is wel handig om te voorkomen dat al je vlees op een kant belandt. Dek de tafel met leuke servetten en mooi servies en goed bestek. Dat eet toch een stuk fijner dan van een plastic bordje met je plastic mesje en vorkje.

Welke accessoires gebruik je bij de Kamado?

Welke accessoires je gaat gebruiken bij het koken op de Kamado hangt natuurlijk helemaal af van wat je wilt gaan bereiden. Wil je pulled pork of pulled chicken maken? Dan zijn de bearclaws echt een aanrader. Geen gemier meer met twee vorken. Nee, stevige berenklauwen die het vlees gemakkelijk uit elkaar trekken. Ga je een gerecht maken met groenten erbij? Denk er dan eens over om een extra grillrekje aan te schaffen. Je kunt dan de groenten iets hoger leggen dan je vlees of vis. De perfecte oplossing!

Een kinderfeestje met de Kamado

Jij blijft natuurlijk de baas over de Kamado. Dat is niet iets om de kinderen zelf te laten doen. Maar pannenkoeken of poffertjes bakken op de Kamado is natuurlijk wel erg leuk. Zet alle beleg als stroop, poedersuiker, jam, kaas, ham, appel, aardbeien, spek, banaan en noem maar op op de tuintafel en laat de kinderen zelf kiezen wat voor pannenkoek ze willen. Als toetje nog een extra pannenkoek maar dan met ijs. Succes gegarandeerd.