Gouden tips die je helpen geld te besparen

Heb jij het niet zo heel breed en wil je een manier vinden waarop je geld kan besparen, zonder al te veel in te leveren? We weten allemaal hoe het is om krap te zitten, sommige van ons beter dan de andere. Besparen is nooit leuk maar het is wel iets wat af en toe noodzakelijk is. Vooral als je ook geld wil overhouden om leuke dingen te kunnen doen, is het een goed idee om hier en daar wat beter op te letten. Lees in deze blogs tips waarmee je geld bespaart en meer overhoudt voor de leuke dingen.

Opletten en bijhouden

Lijkt het bij jou alsof het geld letterlijk uit je portemonnee vliegt? Dan heb je waarschijnlijk geen goed overzicht over al je uitgaven. Als je dit overzicht niet hebt kunnen je uitgaven enorm oplopen. Een eurootje hier en daar en voor je het weet heb je bij elkaar weer een paar tientjes uitgegeven. En aan wat nou eigenlijk? Het is een goed idee om bij te houden wat je uitgeeft, in je telefoon bijvoorbeeld of in een notitieblokje. Op deze manier kun je zien waar je geld heen gaat en wat een grote kostenpost voor je is, en op welk vlak je misschien wat minder uit moet geven.

Keuzes maken

Het is misschien niet leuk, maar als je geld wilt besparen moet je af en toe stoppen met dingen doen die je leuk vindt. Bepaal goed voor jezelf wat echt belangrijk voor je is en wat het geld meer dan waard is. Als je hierover twijfelt, hou er dan mee op. Op het moment dat je het weer wat breder hebt kun je dit weer oppakken. Dingen zoals sportschool abonnementen, uiteten gaan met je vrienden en online kleding kopen kosten veel geld en kan je beter even laten liggen, hoe vervelend dat ook is.

Kijk verder

Probeer jezelf aan te leren om creatieve oplossingen te bedenken voor bepaalde situaties. Gaat er thuis iets kapot dat gemaakt moet worden? Ga niet meteen over op een vervanger, maar probeer het gewoon eens zelf te repareren. Op YouTube zijn enorm veel do-it-yourself reparatie video’s te vinden, en als het echt niet lukt kun je altijd nog de hulp inschakelen van een familielid of vriend. Als je nieuwe spullen nodig hebt, zoals kleding, is het ook goed om daarop geld te besparen door tweedehands te kopen. Je kunt dit doen bij bijvoorbeeld een kringloopwinkel of op een website zoals marktplaats.