Een houten vloer krachtig en duurzaam

Een mooi natuurlijk en duurzaam product. Er is geen eerlijkere vloer dan een houten vloer. De houten vloer heeft het in zich om jarenlang mee te gaan. Er zijn monumentale panden die al eeuwen een houten vloer hebben liggen. Er zijn echter wel een aantal zaken waarop u dient te letten als u een houten vloer aanschaft. Als u alle ins en outs kent kunt u goed bepalen of een dergelijke vloer iets voor u is. Daarom is dit blog tot stand gekomen om alle feitelijkheden met betrekking tot deze vloer op een rijtje te zetten. Zo kunt u tot een weloverwogen besluit komen.

houten vloer plaatje

De kenmerken van een houten vloer

Zoals de naam al aangeeft is deze vloer gemaakt van massief hout. De dikte van een houten vloer varieert tussen de 15mm en 22mm. Dunnere varianten zijn zeker niet aan te raden. Hoe dunner de plank hoe makkelijker deze kromtrekt. Deze planken kunnen ook gaan schotelen. Dit betekent dat de plank in de breedte kromtrekt. Bij droogte kunnen te dunnen planken zelfs gaan scheuren. De voerkeur bij een massief houten vloer gaat ernaar uit om de vloer te verlijmen met de ondergrond. U zorgt er daarmee voor dat de vloer zo min mogelijk gaat werken. De vloer zwevend leggen gaat ook. U dient dan wel plintveren te gebruiken die u aanbrengt tussen de vloer en de muur. Hiermee voorkomt u kieren tussen de planken. Deze kunnen ontstaan door het uitzetten en inkrimpen van de vloer het zogenaamde werken. Belangrijk om te weten. Als u namelijk in een huurwoning woont komt het best vaak voor dat het verlijmen van een vloer niet is toegestaan. Het verwijderen van de vloer bij verhuizen is dan namelijk een enorme klus. De houten vloer moet er dan echt uit gesloopt worden.

De houten vloer en vloerverwarming

Ander belangrijk aspect waarop u dient te letten is of de houten vloer geschikt is voor vloerverwarming. De stelregel is eigenlijk dat dit niet kan. De massieve vloer heeft namelijk een hoge RC waarde. Een hoge Rc waarde betekent dat het lang duurt alvorens de vloerdelen zijn opgewarmd. Het duurt dus simpelweg te lang om uw huis dan te verwarmen. Daarnaast kan niet iedere houtsoort goed tegen de temperatuursverschillen in het hout die de vloerverwarming veroorzaakt. Essen en beuken zijn bijvoorbeeld minder stabiele houtsoorten. Deze houtsoorten gaan teveel werken bij temperatuursverschillen. Dit zal de uiteindelijke levensduur niet ten goede komen.