Boodschappen thuis laten bezorgen… handig of niet?

Boodschappen doen is voor mij en veel andere het minst favoriete huishoudelijke klusje. Zelf moet ik best ver lopen naar de supermarkt, waardoor ik er eigenlijk altijd tegen opzie. Als ik er eenmaal ben loop ik doelloos rond en ben ik totaal vergeten wat ik wil. Ik heb dan meestal al knallende honger en gooi daardoor van alles in mijn mandje. Vaak loop ik naar buiten met twee zware tassen vol dingen die ik helemaal niet nodig heb. Eenmaal thuis kom ik er negen van de tien keer achter dat ik de dingen die ik wel nodig had ben vergeten. Bloedirritant dus! Een vriend van mij kwam laatst met een verlossende oplossing: laat je boodschappen thuisbezorgen! Dit lijkt een goed plan, maar is toch hartstikke duur?

 

Minder sjouwen

Het sjouwen geef ik het liefste op. Wie heeft ook bedacht dat zware boodschappentasjes zo veel pijn aan je handen doen? Als je boodschappen besteld worden ze tot aan je keuken bezorgd, zelfs als je op 4 hoog woont…

 

Altijd alles wat je nodig hebt

Nooit meer iets vergeten en nog terug te hoeven. Dat klinkt als muziek in de oren! Boodschappen bestellen geeft je de rust om goed te kijken wat er in je mandje zit. En als je niet weet of je iets nog in huis hebt hoef je alleen nog maar even naar de keuken te lopen. Een ander voordeel is dat je waarschijnlijk minder wordt verleid door impulsieve inkopen.

 

Het scheelt tijd

Ik ben al met al toch zeker een uur bezig met het boodschappen doen. Dit is vooral ’s avonds in je kostbare uurtjes toch echt een uur te veel. Boodschappen bestellen duurt hooguit een kwartiertje én je kan het buiten openingstijden doen. Ook wel zo handig.

 

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan online boodschappen doen:

 

De bezorgkosten

Vaak zijn de bezorgkosten wel aan de hoge kant. Sommige supermarkten bieden een deal aan zoals: koop 4 pakken afwasblokjes en krijg gratis bezorging. Dat maakt dat mensen sneller het bedrag betalen, want ze krijgen er ook iets voor terug. Maar het is maar de vraag of het voordelig is om in te gaan op zo’n deal. Waarschijnlijk kan je de afwasblokjes ergens anders een stuk goedkoper krijgen.

 

De producten

Een ander nadeel is dat je bij online bestellen je eigen producten niet kiest. Natuurlijk geef je aan dat je bijvoorbeeld een komkommer wilt, maar welke komkommer je krijgt is aan degene die jouw boodschappen inpakt. Dit is alleen zo met verse producten als groente en fruit, maar kan voor veel mensen wel een probleem zijn.

 

Thuis zijn

Als jij net als ik 40 uur per week werkt en daarnaast nog een druk sociaal leven hebt, is boodschappen bestellen misschien niet de beste keuze. Je moet natuurlijk thuis zijn om de bezorger binnen te laten. De bezorgtijden zijn vaak wel flexibel en je kunt tot 22.00 ’s avonds je boodschappen laten bezorgen, maar de bezorgkosten gaan hierdoor wel omhoog.

 

Maak een goede afweging tussen al deze voor- en nadelen voor je besluit om online boodschappen te doen. De situatie is voor iedereen anders en voor de een kan het handiger zijn dan voor de ander.